В Гърция хиляди жилища стоят празни, а същевременно наемите в големите

...
В Гърция хиляди жилища стоят празни, а същевременно наемите в големите
Коментари Харесай

Адвокат: Да се наложат тавани на наемите - до шест процента от обективната стойност на имота

В Гърция хиляди жилища стоят празни, а в същото време наемите в големите градове експлодират: в Атина и Солун се случва наемателите да дават сред 60 и 70 % от приходите си за наем за жилището, в което живеят.

От профилирания уебсайт Spitogatos излиза наяве, че сред 2015 и 2022 година наемите в Гърция са нарастнали с 48,7 %. В центъра на Атина междинната цена за кв.м. е 9,52 евро, а в скъпите южни квартали на града - 11,30- евро за кв.м..

В Гърция към 30 % от хората живеят чартърен. Същевременно данните на Евростат сочат, че месечните разноски за наем в южната съседка на България са по-високи, в сравнение с в Италия, Испания и Германия - в съпоставяне със заплатата.

" Този регион не е подобаващ за вас "

" Бях обезверена, тъй като не можех да намеря жилище ", споделя пред " Дойче Веле " Елза от Атина. Тя работи в едно от скъпите южни покрайнини на гръцката столица и дълго време търсела жилище наоколо.

" Брокерите ми споделиха - с парите, с които разполагате, ще би трябвало да се потърсите жилище в различен регион. Този тук не е подобаващ за вас ". В последна сметка обаче имала шанс - след осем месеца съумяла да откри жилище без помощта на брокер - 130 кв.м. за 900 евро на месец. Тъй като заплатата ѝ на счетоводителка не стига, почнала и втора работа. Наемът в този момент изяжда две трети от приходите ѝ. 

42-годишният Христос, който работи в гастрономията, търсил жилище чартърен още по-дълго - в продължение на 15 месеца.

" Това бе един от най-тежките моменти в живота ми. Отрази се на работата ми - не можех да се съсредоточвам. Безпокоях се къде ще пребивавам и по какъв начин ще се оправя, в случай че не намеря нещо по-поносимо. Стресът нямаше край. "

Той проучвал разгласи месеци наред, обикалял улиците да търси обекти чартърен. 15 месеца по-късно намерил жилище. " Почувствах се по този начин, сякаш съм блъснал джакпота. "

Христос заплаща 380 евро наем за 50 кв.м. " Ако ми изискат 450, няма да ми остават пари да заплащам тока и другите разноски. "

В момента Христос дели жилището със собствен родственик, който е в развой на търсене на жилище. В Гърция взаимното общуване бе до наскоро съвсем непознато. Но издръжката набъбна толкоз доста, че това се превърна в решение на проблемите.

Доходите са ниски, данъците - високи

" Според данните на Европейски Съюз средностатистическият грък заплаща 37 % от заплатата си за наем, а в огромните градове - 60-70 % ", споделя пред Дъждовни води юристът Ангелос Скиадас.

Пак от статистиката излиза наяве, че наемът за едностаен апартамент в Лондон е 2228 евро, в Берлин - 1316, в Париж - 1291, в Рим - 1003. За Атина същият този индикатор е 500 евро и някой би си помислил, че това не е доста. Но за гърците, които печелят приблизително 900 евро нето на месец, това е цяло положение.

Има и още нещо - мекият климат и към момента релативно ниските цени и наеми на парцелите са привлекли доста вложители и туристи през последните години. Нараснал е броят на жилищата, отдавни чартърен посредством Airbnb, както и покупките на парцели от чужденци - от и отвън Европейски Съюз.

А за какво толкоз доста жилища стоят празни? Адвокатът Стратос Парадиас споделя пред Дъждовни води мнението си, че причина за това са високите разноски за рационализация и високите налози за получаваните приходи от наеми.

Какво е решението?

Ангелос Скиадас е на мнението, че има решение за големия жилищен проблем, с който се сблъсква Атина - в случай че договорите за наем се удължат от три на минимум шест години. Освен това би трябвало да се наложат тавани на наемите - да вземем за пример до шест % от обективната стойност на парцела.

Адвокат Стратос Парадиас от своя страна упорства за намаляването на налозите върху приходите от наеми, с цел да могат на пазара да излязат и хилядите жилища, които в този момент стоят празни.

Елза и Христос са решили жилищния си проблем първоначално. Но за хиляди други, най-много за студентите и младите служащи, търсенето на жилище остава изтезание, а политическо решение не се вижда.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР